Întâmplări. Oameni. Povești. Vibe-ul inconfundabil pe care doar aici îl găsești.
București FM - Aici e Capitala. 🤩
🎤 Momentele săptămânii
Bună dimineața, București! ☀️
În #matinalul București FM, invitații lui Alex și Andreea au fost Mihai Drăghici (Mike) – programator româno-american – și Ana Cornea - de la Power Dynamic Technology. Au discutat despre Biometric Hackathon, cui i se adresează și ce presupune.
De reținut:
Biometric Hackathon Challenge va fi organizat în weekendul 12–13 iulie, la Bragadiru;
Participanții vor coda pentru 24 de ore: vor dezvolta soluții tehnologice bazate pe recunoaștere biometrică, într-un cadru gândit să susțină creativitatea fără epuizare;
Ideea îți rămâne ție: dreptul de proprietate asupra soluției dezvoltate rămâne în mâinile participanților, organizatorii oferind acces la infrastructură și tehnologie fără a revendica rezultatele muncii creative;
Soluțiile trebuie să fie aplicabile în viața reală: juriul nu va evalua proiectele pe baza spectaculozității tehnologice, ci în funcție de aplicabilitatea lor în viața reală. Pe lângă acest aspect, juriul va analiza coerența business planului, calitatea pitch-ului, integrarea API-urilor biometrice și, mai ales, potențialul în materie de vânzări.
Citește articolul integral aici!
Evaluarea consumului personal de alcool devine o prioritate națională
#ÎnComunitate, invitata Ioanei Brușten a fost Oana Crăciun, director comunicare ALIAT. Împreună au discutat despre cum transformăm autoevaluarea consumului de alcool într-un act de responsabilitate personală.
De reținut:
Testul AUDIT, promovat de ALIAT, oferă un cadru științific prin care oamenii își pot înțelege obiceiurile de consum: evaluarea consumului de alcool nu e despre vină sau diagnostic, ci despre onestitate și conștientizare;
Tiparele invizibile sunt la granița dintre normalizare și risc: „tu, din interiorul sistemului tău și din obiceiul tău, cu care deja te-ai obișnuit că de aceea este obicei, nu-ți mai dai seama”, explică Oana Crăciun;
Stigma blochează conversația reală despre dependență: a cere ajutor devine rușinos, iar stigmatizarea nu face decât să agraveze problemele legate de alcool;
Alcoolismul funcțional este dependența ascunsă la vedere: consumul devine un mecanism constant de reglare emoțională – o formă de compensare, fie pentru stres, fie pentru singurătate, fie pentru oboseală.
Citește articolul integral aici!
📱 „Generația Z” by București FM
Pentru noi, fiecare ascultător contează și ne dorim să fim aproape de cei tineri!
De aceea realizăm emisiunea „Generația Z”, o producție pentru și despre ei.
Success Idea Challenge – Patru liceeni au câștigat un concurs de antreprenoriat cu o idee verde 🪴
Generația Z i-a invitat pe câștigătorii concursului Success Idea Challenge, Alexandru Florescu, Iustin Luca, Luca Ștefan Uzună și Cristian Petculescu. Cei patru liceeni au discutat despre platforma dezvoltată de ei, Verdiva, și cum funcționează ea, dar și despre experiența concursului de antreprenoriat.
Citește articolul integral aici!
De asemenea, abonează-te la newsletter-ul Generației Z aici pentru mai multe emisiuni cu idei proaspete, teme actuale și energie autentică. 💙
🎧 Podcastul săptămânii
Cum să… recunoaștem anxietatea sau depresia?
🕵️♀️ Flavia Voinea, o persoană curioasă din fire, mereu în căutare de răspunsuri noi și perspective inedite, lansează o nouă provocare de genul „cum să?”.
În această ediție, i-a adresat invitatei sale, Amada Bălțățeanu, o provocare interesantă - o curiozitate care deschide o discuție despre primele semne ale anxietății sau ale depresiei.
De reținut:
Tăcerea nu e întotdeauna normală: retragerea și lipsa comunicării pot fi semne ale unei probleme reale, nu doar „toane”;
Semnele care contează: îngrijorare constantă, izolare, somn în exces sau lipsă de interes pot semnala anxietate sau depresie;
Nu pune etichete – pune întrebări: întrebările blânde și sprijinul necondiționat ajută mai mult decât sfaturile sau judecata;
Când nu te descurci, cere ajutor: psihoterapia nu este un eșec, ci un pas curajos spre vindecare;
Observă din timp, acționează devreme: este mai ușor să previi decât să repari. Fii atent la schimbările subtile de comportament.
Citește articolul integral aici!
💡 Break the fake! Informare despre dezinformare
Ce ne învață feed-ul lui Elon Musk despre bulele pe internet 🫧
Flavia Durach a prezentat modul în care funcționează bulele informaționale pe social media. Jurnaliștii The New York Times au simulat feed-ul lui Elon Musk pe platforma X și au descoperit cât de ușor algoritmii pot crea o bulă informațională.
De reținut:
Algoritmii personalizează conținutul și pot crea o realitate filtrată: site-urile web folosesc algoritmi pentru a deduce care sunt informațiile pe care un utilizator ar dori să le vadă selectiv și apoi să ofere informații utilizatorului conform acestei ipoteze;
Bulele informaționale sunt individuale: îmbinarea dintre tehnologie și comportamentul online al utilizatorului rezultă în formarea unei constelații specifice de informații, adaptate pentru fiecare persoană, în loc să fie adresată unui public mai larg cu interese similare;
Riscurile sunt izolarea ideologică și radicalizarea: persoana este expusă doar la idei cu care rezonează, care îi sunt pe plac, ignorând punctele de vedere și sursele de informare diverse și pe cele de centru.
Utilizatorii cu interese similare se adună în camerele de ecou: comunități online închise, în care nu sunt admise alte păreri decât cele ale grupului, “adevărul” perceput de membrii grupului este absolut, iar informațiile nu sunt analizate critic.
Citește articolul integral aici!
📰 Știrile săptămânii
1. Ce planuri au Primăria Capitalei și primarii de sector cu pistele de biciclete?
Primarii Sectoarelor 1 și 2, George Tuță și Rareș Hopincă, susțin elaborarea Masterplanului Velo al Capitalei și anunță că vor colabora cu Primăria Generală pentru implementarea acestuia, după ce va fi aprobat de Consiliul General.
Primăria Sectorului 1 are ca prioritate reabilitarea trotuarelor și amenajarea pistelor de biciclete. George Tuță subliniază că educația rutieră este esențială pentru integrarea pistelor de biciclete în traficul urban.
Primăria Sectorului 2 are pregătite studiile de fezabilitate pentru 47 de kilometri de piste pentru biciclete (30 de kilometri de rețea principală și 17 kilometri de rețea secundară), finanțate din fonduri guvernamentale. Rareș Hopincă crede că este important ca noile piste de biciclete să fie echilibrate cu nevoile șoferilor.
Masterplanul Velo este un document strategic care prevede amenajarea a 155 de kilometri de rețea principală și 415 kilometri de rețea secundară de piste pentru biciclete. Rețeaua de piste pentru biciclete va fi implementată de către Primăria Municipiului București în colaborare cu primăriile celor șase sectoare.
Citește știrea integrală aici!
2. Primăria Capitalei a demarat un nou tratament împotriva țânțarilor
Echipele Companiei Municipale Eco Igienizare Bucureşti desfășoară acțiuni de pulverizare a substanțelor pentru combaterea țânțarilor în toate sectoarele Capitalei.
Este în desfășurare al 7-lea tratament din cele 14 prevăzute pentru anul 2025, conform Programului Unitar de Acțiune aprobat de Consiliul General.
Tratamentele sunt aplicate în parcuri, spații verzi, piețe, curți de bloc, locuri de joacă, cimitire și alte spații publice și private din București. Intervențiile au loc zilnic, între orele 22:00 și 5:00, în funcție de condițiile meteorologice.
Substanța folosită este Solfac Trio EC 140, avizată de Ministerul Sănătății. Nu este periculoasă pentru oameni sau animale, însă poate provoca iritații dacă este inhalată, motiv pentru care tratamentele se aplică pe timpul nopții.
Citește știrea integrală aici!
3. Spațiul public redat comunității, în Sectorul 1
Primăria Sectorului 1 lansează proiectul „ReStart Urban + 1” care va valorifica spațiile verzi și pietonale din Sectorul 1 prin crearea de zone în care locuitorii Capitalei pot lua parte la activități ce încurajează un stil de viață activ și sănătos.
Pe spațiile verzi și pietonale din Sectorul 1, vor fi create zone în care se vor desfășura zilnic activități gratuite – la care cetățenii vor putea participa, pe baza unui act de identitate, cum ar fi: fotbal, volei, badminton, trambuline, tenis de masă, jocuri de mișcare.
Acestea vor fi gratuite și organizate împreună cu organizații non-guvernamentale, instituții ale statului și parteneri din mediul privat.
4. Sectorul 4, un adevărat hub medical în sudul Capitalei
Noua clădire a Spitalului „Marius Nasta”, cu 100 de paturi și finanțată prin PNRR, va fi dată în folosință până în august 2026. Iar noua maternitate de la Spitalul „Sfântul Ioan” urmează semnarea contractului de finanțare, după ce a fost semnat cel de execuție, anunță primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.
Tot cu finanțare europeană, se va construi o extindere a Spitalului de Stomatologie. Băluță spune că, prin proiectele aflate în lucru sau pregătire, Sectorul 4 devine un pol medical regional.
Transformarea a început în 2021, cu cele trei paturi pentru marii arși de la Spitalul „Bagdasar Arseni”, urmate de Unitatea de Primiri Urgențe a aceluiași spital, noul spital de stomatologie și amfiteatrul Facultății de Stomatologie.
Citește știrea integrală aici!
5. România la Locarno 2025: Filme românești selecționate în competiții importante
Cinci filme românești, dintre care trei coproducții microFILM, au fost selectate în competițiile principale ale Festivalului Internațional de Film de la Locarno (6–16 august 2025).
„Dracula” de Radu Jude – Concorso Internazionale
„Nu mă lăsa să mor” de Andrei Epure – Concorso Cineasti del Presente
„Sorella di Clausura” de Ivana Mladenović – Concorso Internazionale
„Dumnezeu nu ne va ajuta” de Hana Jušić – Concorso Internazionale
„Index” de Radu Muntean – Pardi di Domani – Concorso Corti d’Autore
Prezența celor cinci producții – fie ca proiecte autohtone, fie ca parte a unor colaborări europene complexe – confirmă că cinematografia românească se reinventează, experimentează și participă activ la discuțiile estetice și politice ale momentului.
Citește știrea integrală aici!
🎉 Ce se mai întâmplă în București?
Vara dramaturgiei românești: Caravana Teatrului Radiofonic 🎭
🎙️ București FM este mai mult decât un simplu post de radio. Pe lângă informațiile de calitate și selecția noastră de muzică fresh, ne dorim să ieșim din tipare.
Credem în puterea creativității și a culturii, așa că avem un proiect care te invită într-o lume aparte – lumea poveștilor.
„Vara dramaturgiei românești” este un maraton nocturn de teatru radiofonic care, prin spectacole sonore, transmite emoție pură doar prin voce. Sunt producții proprii Radio România, adunate cu grijă pentru ascultătorii noștri!
Este un proiect cultural special, care aduce în prim-plan:
🎧 Peste 30 de spectacole radiofonice;
🗣️ Voci legendare – de la Victor Rebengiuc la Florian Pittiș;
📝 Texte valoroase din dramaturgia românească;
🎙️ Regii de excepție din istoria teatrului radiofonic românesc.
Flavia Voinea, managerul București FM, susține că: „Oamenii au nevoie de povești. Și radioul le spune.” Astfel, „Vara dramaturgiei românești” este o formă de „igienă mentală”, o evadare în nopțile caniculare. Când ești obosit de agitația zilnică, teatrul radiofonic devine un refugiu sonor: o poveste spusă calm, fără grabă, fără stres.
Proiectul readuce teatrul radiofonic în atenția publicului, reafirmând rolul radioului regional ca voce a comunității și spațiu cultural accesibil. Pentru mulți ascultători, aceste nopți sunt momente de nostalgie și reconectare cu poveștile copilăriei.
Radio România Regional și București FM evidențiează necesitatea proiectului: „Cultura de calitate există. Trebuie doar s-o readucem în urechile oamenilor.”. Prin urmare, „Vara dramaturgiei românești: Caravana Teatrului Radiofonic” pune în scenă un maraton cultural nocturn, cu peste 50 de ore de teatru în fiecare oraș în care ajunge.
🕘 Când și cum poți asculta?
În fiecare noapte, în iulie și august 2025, de la ora 21:00 până la 05:00 (sau 22:00 – 06:00 în alte orașe).
📻 Ascultă pe frecvențele Radio România Regional, inclusiv:
Poți asculta și online, de pe site-urile radiourilor regionale.
Citește articolul integral aici.
Expoziţii, ateliere şi concerte la Festivalul Strada Armenească
Festivalul Strada Armenească 2025 este un eveniment multicultural care celebrează tradițiile armenești și dialogul cultural dintre România, Armenia și Republica Moldova. Este un mix de tradiție, muzică urbană, poezie sonoră, improvizație și artă contemporană, gândit ca o punte între culturi și epoci.
Festivalul te întâmpină cu:
🎶 Concerte live cu trupe de renume din cele trei țări;
🎨 Expoziții și ateliere de meșteșuguri;
🍲 Experiențe gastronomice armenești;
🗣️ Dialoguri între generații și spectacole artistice variate.
📌 Te așteptăm la Grădina Botanică "Dimitrie Brândză" din București
(Locația aici) între 1 - 3 august 2025.
Intrarea la festival este gratuită, dar trebuie achitată taxa de acces în Grădina Botanică:
10 lei pentru adulți;
5 lei pentru elevi, studenți și pensionari.
Taxa poate fi achitată în avans aici.
Citește articolul integral aici.
Muzeul Antipa deschide expoziţia „Chipul bestiei. Perfecţiunea stă în detalii”
Muzeul Antipa organizează o expoziție de fotografie macro care explorează detalii fascinante din lumea insectelor. Expoziția este realizată de Dr. Claudiu Mihai, autorul fotografiilor, medic și fotograf macro și Dr. Luis Ovidiu Popa, cercetător și manager al Muzeului Antipa.
Ce poți descoperi în cadrul expoziției?
Explorezi o galerie de fotografii macro extreme;
Scanezi coduri QR interactive pentru a afla informații despre fiecare insectă;
Descoperi o nouă perspectivă asupra frumuseții ascunse a naturii.
📌 La Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” (Locația aici)
între 10 iulie - 31 august 2025
🎟️ Expoziția este inclusă în biletul de intrare la Muzeul Antipa. Poți cumpăra biletele de aici sau direct de la muzeu.
Citește articolul integral aici.
🎶 Hit pe repeat
Vara este perioada vacanțelor, iar cât luăm Europa la pas, la București FM vă recomandăm cele mai fresh melodii.
Săptămâna aceasta, Grecia nu mai e la sute de kilometri distanță, ci la doar un click. Pentru că iubim vibe-ul mediteranean, mâncarea delicioasă și peisajele de vis, ți-am pregătit piesa de rezistență care te trimite direct în vacanță! 🇬🇷